top of page

Rèquiem de Mozart, misteri darrere una gran obra


Aquest any, com ja sabeu, el Cor Argentum hem decidit tirar endavant un gran projecte: el RÈQUIEM DE MOZART. Però què en sabem d’aquesta gran obra? Avui aprofitarem aquesta entrada al blog per endinsar-nos-hi una mica més.


Per començar, hauríem d’explicar que un rèquiem és una composició musical que es canta amb el text litúrgic de la missa de difunts i és a partir d’aquí d’on neix tot el misteri que envolta el Rèquiem de Mozart. Segons la llegenda, el músic ja malalt, va composar aquesta obra pensant que es tractava del seu propi rèquiem i que li havia estat encarregat per un missatger de la mort.


Tot i això, les llegendes no són més que històries reals deformades per la inventiva de la gent, i aquest missatger resultà ser-ho del comte Franz Von Wallsegg, que volia fer composar un rèquiem per la seva dona, la qual havia mort el dia de Sant Valentí de 1791. L’anonimat del missatge era degut a que el comte era un aficionat a la música que tenia per costum organitzar actes privats per interpretar obres de les quals s’adjudicava l’autoria tot i haver estat composades per altres artistes i tenia pensat fer el mateix amb el Rèquiem de Mozart. Així va ser com en l’últim any de vida de Mozart, el missatger va aparèixer amb l’encàrrec de la composició d’una missa de rèquiem prometent una bona recompensa.


Per assegurar-se que l’encàrrec tirava endavant el compte va enviar al missatger a visitar el músic varies vegades més. Tot això va fer que Mozart entregués cos i ànima a la composició de l’obra, però va morir abans de poder acabar-la. Però la major part de la missa ja havia estat completada pel gran músic i va ser finalitzada per el seu deixeble Franz Xaver Süssmayer (1766-1803) amb les indicacions que li havia deixat el mestre, perquè la vídua i els fills de Mozart poguessin cobrar la recompensa en la seva totalitat.


El comte va fer que interpretessin l’obra complerta el 14 de desembre de 1793 com a “Requiem, composto del Conte Wallsegg”, però el rèquiem ja s’havia estrenat el 2 de gener de 1793 en un concert a benefici de Constanze, la dona de Mozart, i els seus fills. A més, el fragment composat per Mozart es va interpretar durant el seu funeral pocs dies després de la seva mort. Segons textos de la època, sembla que dels dotze fragments que formen el Rèquiem només el primer (l’Introit) va ser acabat en la seva totalitat per Mozart tot i que el Kyrie també va ser inclòs en les primeres interpretacions de l’obra.


Tot i el misteri que envolta aquesta última composició de Wolfgang Amadeus Mozart, si una cosa està clara, és que es tracta d’una GRAN OBRA. Quin honor interpretar-la!




[1] Biografías y Vidas, “Wolfgang Amadeus Mozart.” [Online]. Available: http://www.biografiasyvidas.com/monografia/mozart/requiem.htm. [Accessed: 08-Mar-2017].

[2] Classic FM, “Mozart - Requiem.” [Online]. Available: http://www.classicfm.com/composers/mozart/music/requiem/. [Accessed: 08-Mar-2017].

[3] D. Nelson, “Mozart’s Requiem: The Real Story of Mozart, Salieri, and Amadeus,” 2011. [Online]. Available: http://inmozartsfootsteps.com/380/the-real-story-of-mozart-salieri-and-amadeus-2/. [Accessed: 08-Mar-2017].

[4] C. Wolff and M. Whittall, Mozart’s Requiem: Historical and Analytical Studies, Documents, Score. University of California Press, 1998.

Entrades destacades
Entrades recents
Arxiu
Buscar per tags
No hay tags aún.
Segueix-nos
  • Black Instagram Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Facebook Basic Square
bottom of page